KARACİĞER DOSTU BESİNLER

Dünya da olduğu gibi ülkemizde de karaciğer yağlanması ,obezite, diyabet yanlış beslenme akışlanıkları ve hareketsiz yaşam tarzı nedeniyle oldukça yaygın bır problem haline gelmiştir.  Ülkemizde neredeyse her dört kişiden birinde görülmekte olan karaciğer yağlanması karaciğer iltahabi  ve siroz gibi ciddi rahatsizliklara sebep olabilmekte. Karaciğer yaglanmasi alkole bağlı ve alkole bağlı olmayan olmak  üzere 2 farkli türde karşımıza  çıkmakta. Alkole bağlı olmayan tipin en yaygın sebebi obezite olarak görülmektedir.  Sağlıklı beslenme alışkanlığı olmayan okul çağındaki çocuklar, masa başında çalışan bireyler, menapoz döneminde olan kadınlar, fazla miktarda alkol tüketen bireyler karaciğer yağlanması anlamında risk gruplarıdır.

Karaciğer yağlanması durumda bireylerde sıklıkla halsizlik, isteksizlik , gece terlemesi ve bulantı durumları görülmektedir.

Karaciğer yağlanması tedavisi  ve önlenmesinde temel davranış basit şeker tüketimi , früktoz şurubu içeren ürünlerin tüketimi , fast food veya paketli ürün tüketimi gibi  yanlış beslenme alışkanlıklarını düzeltmektir. Vücutta adeta depo görevi gören ve karbonhidrat- protein- yağ metabolizmasinda oldukça önemli bir yeri olan karaciğerin işlevlerini pekiştiren besinler ile karaciğer sağlığımızı korumak mümkün

İşte bu besinler ;

Enginar; Sinarin içeriğiyle karaciğer dekoksu görevi yapar ve safranin kolay akışını sağlar.

Yesilcay ; kateşin isimli antioksidan içeriğiyle karaciğeri korur.

Karnabahar ; zengin kolin içeriğiyle karaciğerin temizlenmesinde etkilidir.

Kuskonmaz ; Sulforafan içeriğiyle karaciğeri olabilecek hasarlardan korur.

Ispanak ; Glutatyon içeriğiyle karaciğerde antioksidan savunmayı güçlendirir.

Sarimsak ; allisin ve selenyum adındaki karaciğer dostu içeriğiyle karaciğer yükünü hafifletmektedir.

Omega 3 besinsel destek ; DHA miktarı 200- 400 mg olan omega 3 desteklerı karaciğer yağlanması sebebiyle oluşan iltahabi durumu baskılayabilmektedir.

Karacigeri hasardan korumak adına bu besinlere sıkça yer verilmeli ve karaciğere hasar veren fast food ve şekerli besinlerden uzak durulması gerektiği unutulmamalıdır.

YEMEK LİSTESİ İÇİN TIKLAYIN

Trakya Kolejİ

Mutlu Bİr gelecek İçİn İyİ bİr Başlangıç

E-5 Karayolu Üzeri Önerler Mahallesi Çanakkale Şehitleri Bulvarı No:26 59860 Çorlu / TEKİRDAĞ